• Başyazı
  • Manşet
  • Beşeriyetten
  • Kategoriler
    • Biyografiler
    • Fıkıh
    • Fetva
    • Hadis
    • Tefsir
    • Tasavvuf
    • Müdafaalar
    • Politik
    • Muhtelif
  • Başyazı
  • Manşet
  • Beşeriyetten
  • Kategoriler
    • Biyografiler
    • Fıkıh
    • Fetva
    • Hadis
    • Tefsir
    • Tasavvuf
    • Müdafaalar
    • Politik
    • Muhtelif

Kırmızı Oda Gerçek Hikâyesi (Madalyonun Gerçek Yüzü)

Ekim 5, 2020
Kırmızı Oda Gerçek Hikâyesi

Kırmızı Oda Kumru, Kırmızı Oda Boncuk ve Kırmızı Oda Selvi hikâyeleriyle devam ediyoruz. Daha önce Kırmızı Oda Alya, Kırmızı Oda Meliha hikâyelerini anlatmıştık… Kırmızı Oda dizisini yayın politikası, içerik, gelecekte yaşanacak gelişmeler ve gayesi açısından ele aldığımız ve Alya, Meliha gibi karakterlerin gerçek hikâyelerine yer verdiğimiz yazımız, yeni katılan Kırmızı Oda Boncuk, Rıza ve Kırmızı Oda Selvi karakterlerinin hikâyeleriyle devam ediyor. Kırmızı Oda Galip gibi sonradan katılan karakterlerin hikâyeleri de yeri geldikçe eklenecek…

Aile yapısını ve bu yolla toplumun dinî, ahlâkî ve kültürel özelliklerini bozmak isteyenlerin medya üzerinden üç çeyrek asırdır sürdürmekte olduğu tahribat, masum görünümlü ve gözyaşlarını kendisine siper edinen dizi-filmlerle; daha hızlı ve güçlü bir şekilde, TV8’deki “Kırmızı Oda” adlı yapımla devam ediyor.

Diziyle ilgili en ciddi eleştiriler; ailelerde henüz dışarıya sızmamış olan ciddi sorunları çözülmesi imkânsız çıkmazlara sürüklediği; “üvey oğulla yakınlaşma” teması doğrultusunda, milletimizin en hassas olduğu konuların başında gelen aile müessesesini tahrip ettiği; bütün bunları yaparken din ile münasebeti öne çıkan karakterler üzerinden İslâmî değerlerin erozyonuna katkı sağladığı yönünde odaklanıyor.

Kitap isimlerinde dikkat çeken “Madalyon”, Budayıcıoğlu’nun kliniğinin adı. Sonraları dizi-filmlere uyarlanan Madalyonun İçi ve Madalyonun Öteki Yüzü kitaplarının içeriğinin sözünü ettiğimiz eleştirilerin dayandığı arka plân belki de “Madalyonun Gerçek Yüzü”nü ifade ediyor!

Daha önce (Kırmızı Oda’da Alya’nın hikâyesi olarak sunulan) İstanbullu Gelin adlı dizinin, kendisinin romanından uyarlandığı belirtilen Budayıcıoğlu’nun kitaplarında yer alan daha hangi hasta hikâyelerinin diziler tarafından konu edinileceği bize meçhul olmakla beraber, yazarın kitapları incelendiğinde tehlike çanlarının gümbürtüsünün fazla uzaktan gelmediği de pekâlâ anlaşılabiliyor.

Konsomatrislik, fahişelik, eş cinsellik, mazoşistlik, üvey baba tacizi, internetten aşk, cinci hoca istismarı, intihar, ölüm, cinayet, ev içi entrikalar, falcılık-kader ve bugüne kadar tepki çeken dizi veya filmleri hedef tahtasına oturtan daha pek çok şey…

Hasta Mahremiyetini İhlâl mi?

Psikolog danışmanlara ya da psikiyatr hekimlere başvuran kişiler nezdinde en önemli esas mahremiyettir. Zikrettiğimiz türden dizilere yönelik ilk tepki de bu, mahremiyetin ihlâli iddiası üzerinden dile getiriliyor. Bu eleştirileri, Budayıcıoğlu’nun, “Anlattıklarım, en ince ayrıntılarına kadar gerçeği yansıtırken, hastalarımın mahremiyetine duyduğum sonsuz saygı nedeniyle kimlikleri tamamen değiştirdim” (Budayıcıoğlu, 2016: 11; 2019: 18) şeklinde, yurt dışında benzer yayınları da örnekleyerek öne sürdüğü açıklaması göğüsleyebilir mi bilmem; onun romanlarından esinle kotarılan yapımlar bahsettiğimiz açılardan daha uzun süre tartışılacağa benziyor.

Bir başka eleştiri de Binnur Kaya’nın oyunculuğu bağlamında, psikiyatr hekimin duygularını, mimikleriyle hastasına yansıtacak derecede işine fazla karıştırması hususunda gündeme getiriliyor. Prof. Dr. Arif Verimli’nin de twitter hesabı üzerinden yönelttiği bu eleştiriyi Budayıcıoğlu’nun “Madalyonun İçi” kitabında “Ne zaman profesyonelleşeceksin?” ifadeleriyle özeleştiri olarak birden çok kez dile getirmiş olması bir tür cevap niteliği taşıyor.

Biraz da saatlerce oyalanıp haftalarca merak içerisinde bekletilen takipçilere özel tüyolar verelim…

Kırmızı Oda Kumru Gerçek Hikâyesi ve Sonu

Kırmızı Oda Kumru, diziye girişiyle dikkat çeken ve önümüzdeki bölümlerde önemli yer edinecek gibi görünen güçlü bir karakter… Budayıcıoğlu’nun kitaplarına baktığımızda, hikâyenin başlangıcı ile örtüşen gerçek bir karaktere rastlayamıyoruz. Lâkin “Reyhan” adlı birinin hikâyesi paralellik arz ediyor. Madalyonun İçi kitabında “Kırık Hayatlar” başlığı altında işlenen konu, tıpkı Boncuk’un hikâyesi gibi kısa. Kumru’nun doktor ile ilk tanışması aktarıldıktan sonra, devam eden seanslar kısaca özetlenip neticeye geçiliyor. Kumru, ara ara kendisini kaybetmesine ve fenalaşıp bayılmasına sebep olan ruh hâlinden kurtuluyor. Bugün birçok kadının gerçek hayatında olan; kocasını el üstünde tutarken değersizleşme, fedakârlık yaptıkça gözden düşme, ilgisizlik sebebiyle mızmızlanma gibi durumları ortadan kaldıracak şekilde bir tavır takınıyor. Önceleri yapmacık olarak devam eden tavrı, kendisinin farkında olmadan yerleşiyor ve böylece problemlerinden arınıp sağlıklı bir eş ve anne olarak hayatına devam ediyor.

Kırmızı Oda Boncuk Gerçek Hikâyesi ve Geleceği

Boncuk’un hikâyesi aslında günümüzde birçok ev hanımının ortak hikâyesi. Yalnız ve ilgisiz bırakılan, evinden çıkmayan ve sürekli kendisini dinlemek zorunda kalan, dostu ve yareni yine kendisi olan kişilerin hikâyesi…



Kitapta “Emine” adıyla anılan Boncuk, kliniğe dizide anlatıldığı şekilde eşi tarafından değil, bir akrabası tarafından getiriliyor. Kendi kendine konuştuğu yönünde bir şikâyetle ulaştırılıyor doktor hanıma. Kendisine birilerinin gözüktüğünü ve bir başkasıyla evlendirecekleri yönünde telkinlerde bulunduklarını anlatıyor.

Boncuk’un hikâyesi, yer aldığı “Madalyonun İçi” kitabında ilginç bir şekilde akamete uğruyor. Devamını okuyabilme imkânımız olmuyor. Belli ki hikâyenin Budayıcıoğlu’nun kendinde saklı olan kısmı devreye giriyor ya da senaryo ekibi usta bir dokunuşla devam ettiriyor.

Kitapta, “Cinini Çıkardım” başlığı altında anlatılan Rezzan’ın hikâyesi ilginç bir hikâye. Boncuk’un durumu da cinlerle ilgili bir durum gibi görünüyor.

Hikâyenin dizideki devamında önemli mesajlar verileceği kesin. Bununla beraber, bugün modern tıbbın “psikolojik hastalık” teşhisiyle yaklaştığı rahatsızlıkların tamamının bu tür seans ve ilaç destekleriyle giderilebilecek türden hastalıklar olmadığını, cinlerin müdahalesiyle ortaya çıkan durumların ancak o alanın uzmanlarının -Allah Teâlâ’nın izni ve inayetiyle- uygulayacağı destekle izale edilebileceği gerçeğini hatırlatmak istiyoruz.

Hikâyesi Sona Eren Karakterler

Dizinin çıkışını sağlayan ve başladığında hikâyelerini paylaştığımız karakterlerin hikâyelerine de sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Kapıyı Açan Meliha Neyle Karşılaştı?

İlişki yaşadığı üvey oğlunu bir kadınla basan Meliha, intiharın eşinden döndükten sonra, kocasıyla iyi geçinip kısa bir süreliğine huzura eriyor fakat çok geçmeden kansere yakalanıyor. Önce Necdet, üç gün sonra da, kendisine olmadık işkenceleri reva gören kocasının merhametle alâkasına rağmen Meliha ölüyor ve yan yana defnediliyorlar. Kocası da üç ay sonra toprağa giriyor. (Budayıcıoğlu, 2016: 17-62)

Meliha’nın Kızı Ölü mü yoksa Diri mi?

Madalyonun Meliha’ya bakan yüzü bununla da son bulmuyor; bir süre sonra, Meliha’nın yangında öldüğünü sandığı fakat yangın öncesi kaçıp hayatına anneannesinin yolunda devam eden kızı kliniğin kapısını çalıyor. Onun hikâyesini tahmin etmek de zor değil… (Budayıcıoğlu, 2016: 194-249)

Ya Alya?

Kitapta Süreyya kızı Ala olarak geçen Alya’nın anlatmaktan en çok çekindiği konuların başında anne ve babasının akıbeti geliyor. Önce; annesinin suçlandığı, babaannesinin banyoda düşmeye bağlı beyin kanaması neticesinde ölüm hâdisesi vaki oluyor. Sonra annesi –yine banyoda- kendisini asıyor. Bu yaşanmışlıklar sebebiyle banyo fobisine kapılan kadının bir süre sonra da babası alkollü bir şekilde, her zaman oturduğu salondaki masanın başında ölü bulunuyor.

İlerleyen bölümlerde babaannesinin ölümünün anlatılacağı sahneler ciddi şekilde ilgi çekmeye aday! Alya’nın sonu kitapta, prensese dönüşmüş kadar iyi gözüküyor; ekrana nasıl yansıyacağını ise senarist ve kurgu ekibi biliyor!

Bakalım, toplum uyanıp tepki mi koyacak yoksa bulanık suda av mevsimi daha uzun süre canlar mı yakacak?!

Kaynakça


Budayıcıoğlu, Gülseren: Camdaki Kız, Doğan Kitap, İstanbul, 50. Baskı, Temmuz 2019.
_______: Günahın Üç Rengi/Madalyonun Öteki Yüzü, Remzi Kitabevi, İstanbul, 9. Basım, Mart 2016.
_______: Hayata Dön, Remzi Kitabevi, İstanbul, 19. Basım, Mayıs 2019.
_______: Kral Kaybederse, Remzi Kitabevi, İstanbul, 21. Basım, Kasım 2019.
_______: Madalyonun İçi, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1. Basım, Ağustos 2004.

eleştirigündemkırmızı odamedyasinema
Paylaş

Beşeriyetten

İLGİLİ MAKALELER

Masumlar Apartmanı Gerçek Hikâyesi
Masumlar Apartmanı Gerçek Hikâyesi

Konuya geçmeden önce, yeni eklenen İstanbul Depremi Ne Zaman ve Kaç Şiddetinde? Deprem Nasıl Oluşur? başlıklı, konuyu herkesin anlayabileceği şekilde Read more

Hüseyin Avni Hoca Efendi – Lenin-Stalin Hakkında Konuşmak yahut Susmak
Hüseyin Avni Hoca Efendi – Lenin-Stalin Hakkında Konuşmak yahut Susmak

Soru: Günümüzde İslâmî tedrisattan geçmiş, sözü halk arasında muteber birtakım hocalar, İslâm’ı ifsâd etmeye çalışan kimseleri övüyor ve hatta lâik Read more

Müteşeyyihler, Sahtekâr Üfürükçüler ve Hain Din Adamları Konusunda Medya ve Halkın Vebali
Müteşeyyihler, Sahtekâr Üfürükçüler ve Hain Din Adamları Konusunda Medya ve Halkın Vebali

Tasavvuf; Dîn-i Mübîn-i İslâm’ın insanları tevbeye çağırma, nefis tezkiyesi ve kalp tasfiyesini öğretme yoludur. Tarihi, edebiyatı, usûl ve esası ile Read more

Sorgulama mı Yoksa Allah ve Rasûlü ile Muharebe mi?
Sorgulama mı Yoksa Allah ve Rasûlü ile Muharebe mi?

Mustafa Öztürk’e ait kısa bir kesitte yer alan iddialara dair cevaplar serîsi, sergilenen tavrın fikrî bir sorgulama mı yoksa Allah Read more

Övünmeyi Yasaklayan Allah Kur’ân’da Neden Övülüyor?
Övünmeyi Yasaklayan Allah Kur’ân’da Neden Övülüyor?

Mustafa Öztürk’e ait kısa bir kesitte yer alan iddialara dair cevaplar serîsi, "Övmeyi Yasaklayan Allah Kur'ân'da Neden Övülüyor?" başlıklı 6. Read more

Rahmet ve Merhamet Allah Teâlâ’ya Yakışmaz mı?
Rahmet ve Merhamet Allah Teâlâ’ya Yakışmaz mı?

Mustafa Öztürk’e ait kısa bir kesitte yer alan iddialara dair cevaplar serîsi, "Allah Teâlâ Sevmez ya da Gazap Etmez mi?" Read more

İlâhiyat Profesörünün Emeklisi Zararsız mı?
İlâhiyat Profesörünün Emeklisi Zararsız mı?

Esasında görüşlerini yıllardır her fırsatta tekrar eden fakat günden güne daha açık bir dille hatta karikatürize ederek aktaran profesör, 2018 Read more

Yorum Yazın


Yorum Ekleyin

  • Son Yazılar

    • Dijital Dünyada Ebeveyn Olmak Çocuk Büyütmek
    • Deprem Nedir? Deprem Nasıl Oluşur? Fay Ne Demek? Fay Hattı Nedir?
    • Ahmet Davutoğlu Son Dakika Cumhur İttifakına Katılıyor
    • Faruk Beşer’in Tasavvuf, Tarîkat ve Cemaatler Hakkında Yazdıklarına Dair
    • Dâru’l-İhyâ Kız Medresesi Kayıtları Devam Ediyor!
    • Üstadına Allah’tan Daha Fazla Teslimiyet Göstermeyen Mürid Olamaz mı?

© 2017 Beşeriyet | Her hakkı saklıdır.
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Politikası
  • Kullanım Şartları