Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii’nde on iki yıldır tatbik edilen ve ülkemizdeki 90 bin cami içerisinde tek olan farklı kırâatlere göre hatimle terâvîh geleneği, bu yıl İbn Kesîr kırâatinin Kunbül rivâyetiyle sürdürülüyor. Geçen yıl Hamza kırâatinin Halef rivâyetiyle kıldırılan teravihe son gece Cübbeli Ahmed Hocaefendi de katılmış ve dua yapmıştı. Daha önce 2018 senesinde Fatih’te Mihrimah Sultan Camii’nde Kisâî kıraatinin Dûrî rivayetine ve Hırka-i Şerîf Camii’nde Ebû Amr kıraatinin Sûsî rivâyetine göre icra edilen tatbikatlar vesilesiyle, farklı kırâatlere göre tatbikat ilk kez iki yerde icra edilmişti.
Uzman İmam Hatip İbrahim Hakkı Bilgin Hocaefendi’nin talebeleriyle İbn Âmir kırâatinin Hişâm rivâyetine göre kıldıracağı bilgisini edindiğimiz teravih tatbikatı, haksız bir atama sebebiyle askıdaydı. Merhûm Şeyhülkurrâ Ali Şahin Hocaefendi’nin talebeleri, hocalarıyla birlikte başlatıp sürdürdükleri geleneği bu yıl da devam ettirecekler.
Kurrâ Hâfızlardan Piyalepaşa Camii İmam Hatibi Semih Işık, Eyüpsultan Camii Uzman İmam Hatibi Beytullah Özdemir, İkra Derneği Başkanı Ahmet Karabağ, Kültür Bakanlığı Ses Sanatçısı Yusuf Samet Bilkil ve Ahmet Esentürk Hocaefendilerin nöbetleşe kıldıracağı hatimle teravih namazı, cemaate çok farklı bir atmosfer sunuyor.
Anadolu Yakası da dâhil İstanbul’un birçok ilçesinden ilgililer iştirak ettiği teravih namazları, Ramazân-ı şerîfe, ihyâ açısından farklı bir boyut katıyor.
Mekke’nin Kırâat İmamıydı
Kırâat-ı aşere imamlarının en kıdemlisi olup sahâbe-i kirâmdan büyük zâtlarla mülâki olma şerefine kavuşan, talebeleri arasında tâbiûnun uluları bulunan devrinin Mekke-i Mükerreme kırâat imamı İbn Kesîr (Rahimehullâh)ın okuyuşu, dinleyicilere veciz özellikle sunuyor.
İbn Kesîr Kırâatinin Uyguladığımız İki Hususiyeti
Duhâ Sûresinden sonra her sûrenin ardından tekbir getirme ve muttasıl zamirleri iki hareke miktarı çekme gibi uygulamaları bilerek veya bilmeden aslında hepimiz İbn Kesîr kırâati esasıyla icra etmiş oluyoruz.
İbn Kesîr (Rahimehullâh)ın kırâatinin ayırt edici özellikleri:
- Kur’ân-ı Kerîm’de geçen صراط ve الصراط kelimelerini Kunbül’ün rivayetinde سراط ve السراط diye okur.
- كم، هم gibi cemi zamirlerin “mîm”lerine zamme verir ve önlerine uzatan vav takdir eder (sıla yapar): كمو، همو gibi.
- Sâkin bir harften sonra gelen müfred müzekker gāib zamirlerini harekeleri doğrultusunda uzatarak (önlerine med harfi takdir ederek) okur: منهو، فيهى gibi.
- Kur’an’da geçtikleri her yerde هزوا kelimesini القدس، هزءا kelimesini القدس (“dâl”i sükûnla) أرنا’yı أرنا (“râ”yı sükûnla), خُطُوات’ı خُطْوات (“tâ”yı sükûnla), أُكُله، أُكُلها، الأُكُل، أُكُل kelimelerindeki “kâf”ı sükûnla الأُكْل، أُكْل، أُكْله، أُكْلها şeklinde okur.
- القُرْآن kelimesindeki hemzeyi hazfederek :’القُرَان’ okur. [1]
- Mütekellim yâ’larının bazıları fethâ, bazılarını ise sükûn ile okur.
- Medd-i muttasılı, iki elif miktarı uzatır.
İmam İbn Kesîr ve kırâatiyle ilgili geniş malûmata, 2017’de Bezzî rivâyetine göre kıldırılan namaza dair kaleme almış olduğumuz haberde ulaşabilirsiniz.
İlk Geceden İtibaren Teheccüd Namazı
Ramazân-ı şerîf ayında gece namazının cemaatle kılınabilmesi, teheccüd namazlarının da cemaatle ve hatimle edâ edilmesine vesile oluyor. Mescid-i Harâm ve Mescid-i Nebevî’den de bildiğimiz bu güzellik, i‘tikâf günleri olan Ramazân-ı Şerîf’in son on gününde terâvih namazı tesbihatının hitâmından yarım saat sonra başlanarak kılınacak.
Yorum Yazın
Yorum Ekleyin