Merhûm Şeyhülkurrâ Ali Şahin Hocaefendi’nin başlattığı yaklaşık 15 yıllık “farklı rivâyetlere göre hatimle terâvîh namazı” tatbikatı bu yıl Kırâat-i Seb‘a imamlarından el-Kisâî rahimehullâhın ed-Dûrî rahimehullâh rivâyetiyle devam ediyor.
Bu yılki tatbikatın tamamlanmasıyla, 2018’de Hırka-i Şerîf Camii’nde İmam Ebu’l-Hâris rivâyetiyle kılınan namazdan sonra, İmam el-Kisâî rahimehullâhın her iki rivâyeti de tamamlanmış olacak. İmam el-Kisâî rahimehullâhın kırâatinin temel özelliklerine dair bilgilerin de yer aldığı ilgili haber: Hırka-i Şerif Camii’nde Kisâî Kıraati Üzere Hatimle Teravih Namazı
İmam ed-Dûrî Rahimehullâh Kimdir?
Adı Hafs b. Ömer b. Abdilaziz b. Suhbân el-Ezdî ed-Dûrî’dir. Kırâat-i seb‘a imamlarından Hazreti Ebû Amr ve Hazreti Kisâî’nin rahimehumellâh râvîlerindendir.
Hicrî 150 yılından sonra, Bağdat’ın doğusunda kalan Dûr isimli bir beldede dünyaya geldiğinden bu nisbeyle anılmıştır. 246/860 yılında vefât etmiştir. İmam ed-Dûrî rahimehullâhın Ebu’z-Za’râ (ö. 280/893) ve İbnü Ferâh (ö. 303/915) isminde iki tarîki vardır. İmam ed-Dûrî rahimehullâh, İmam Ebû Amr rahimehullâhı bizzat görmemiş, kırâatini Yahyâ el-Yezîdî rahimehullâhdan almıştır. Bu kırâattaki uzmanlığından dolayı râvilerden sayılmıştır. Aynı zamanda hadîs râvileri arasında da yer alan İmam ed-Dûrî rahimehullâhın eserlerinden bazıları şunlardır: Kırââtü’n-Nebî, Fedâilü’l-Kur’ân ve Eczâu’l-Kur’ân.
İmam ed-Dûrî’nin İmam Ebu’l-Hâris’ten rahimehumellâh Farklı Okuyuşları
Dûrî’nin Kisâî kırâatinde Ebu’l-Hâris’ten tek farkı, imâle konusunda bazı ziyadelerinin olmasıdır. Dûrî, Ebu’l-Hâris’ten farklı olarak, nerede gelirse gelsin şu kelimelerde de imâle yapar:
الْجَار، َاَنْصَارِى، َجَبَّارِين، َالدَّار، َاَبْصَارِهِمْ، َاَشْعَارِهِمْ، َسَارِعُوا، َالْبَارِئُ، َبَارِئِكُمْ،طُغْيَانِهِمْ، َالْجَوَارِ، َالْقَهَّارِ، َيُوَارِى، َرُؤْيَاكَ، َمَثْوَاى، َمَحْيَاى، َمِشْكَات، َكَافِرِينَ.
Sultanahmet ve Şehzadebaşı Camilerinde Seçkin Kurrâlar Mihrapta
Geçtiğimiz yıllarda Şehzadebaşı ve Hırka-i Şerîf Camiilerinde sürdürülen seçkin kurrâların hatimle terâvîh namazı kıldırma geleneği, Şehzadebaşı ve Sultanahmet Camiilerinde devam ediyor. İlgili listelere İstanbul Müftülüğü’nün Ramazan Hizmetleri dosyalarından ulaşabilirsiniz.
Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfinde Terâvih Namazı Enderun Usûlüyle
Kadim mabedimiz Ayasofya’da terâvih namazlarının Enderun usûlüyle kılınacağı belirtiliyor. Ayasofya ve Sultanahmet Camilerinden birinde terâvih namazının hatimle kılınacak olması şüphesiz güzel bir tercih.
Yorum Yazın
Yorum Ekleyin