Kırmızı oda can, kırmızı oda boncuğun arkadaşı kırmızı oda oyuncuları kırmızı oda son bölüm kırmızı oda fragman kırmızı oda boncuk kırmızı oda izle Kırmızı oda can, kırmızı oda boncuğun arkadaşı kırmızı oda oyuncuları kırmızı oda son bölüm kırmızı oda fragman kırmızı oda boncuk kırmızı oda izle masumlar apartmanı oyuncuları masumlar apartmanı naci masumlar apartmanı hangi gün masumlar apartmanı canlı izle masumlar apartmanı neriman masumlar apartmanı fragman masumlar apartmanı ege
Aile yapısını ve bu yolla toplumun dinî, ahlâkî ve kültürel özelliklerini bozmak isteyenlerin medya üzerinden üç çeyrek asırdır sürdürmekte olduğu tahribat, masum görünümlü ve gözyaşlarını kendisine siper edinen dizi-filmlerle; daha hızlı ve güçlü bir şekilde, TV8’deki “Kırmızı Oda” adlı yapımla devam ediyor.
Diziyle ilgili en ciddi eleştiriler; ailelerde henüz dışarıya sızmamış olan ciddi sorunları çözülmesi imkânsız çıkmazlara sürüklediği; “üvey oğulla yakınlaşma” teması doğrultusunda, milletimizin en hassas olduğu konuların başında gelen aile müessesesini tahrip ettiği; bütün bunları yaparken din ile münasebeti öne çıkan karakterler üzerinden İslâmî değerlerin erozyonuna katkı sağladığı yönünde odaklanıyor.
Kitap isimlerinde dikkat çeken “Madalyon”, Budayıcıoğlu’nun kliniğinin adı. Sonraları dizi-filmlere uyarlanan Madalyonun İçi ve Madalyonun Öteki Yüzü kitaplarının içeriğinin sözünü ettiğimiz eleştirilerin dayandığı arka plân belki de “Madalyonun Gerçek Yüzü”nü ifade ediyor!
Daha önce (Kırmızı Oda’da Alya’nın hikâyesi olarak sunulan) İstanbullu Gelin adlı dizinin, kendisinin romanından uyarlandığı belirtilen Budayıcıoğlu’nun kitaplarında yer alan daha hangi hasta hikâyelerinin diziler tarafından konu edinileceği bize meçhul olmakla beraber, yazarın kitapları incelendiğinde tehlike çanlarının gümbürtüsünün fazla uzaktan gelmediği de pekâlâ anlaşılabiliyor.
Konsomatrislik, fahişelik, eş cinsellik, mazoşistlik, üvey baba tacizi, internetten aşk, cinci hoca istismarı, intihar, ölüm, cinayet, ev içi entrikalar, falcılık-kader ve bugüne kadar tepki çeken dizi veya filmleri hedef tahtasına oturtan daha pek çok şey…
Madalyonun Gerçek Yüzü ya da Hasta Mahremiyetinin İhlâli
Psikolog danışmanlara ya da psikiyatr hekimlere başvuran kişiler nezdinde en önemli esas mahremiyettir. Zikrettiğimiz türden dizilere yönelik ilk tepki de bu, mahremiyetin ihlâli iddiası üzerinden dile getiriliyor. Bu eleştirileri, Budayıcıoğlu’nun, “Anlattıklarım, en ince ayrıntılarına kadar gerçeği yansıtırken, hastalarımın mahremiyetine duyduğum sonsuz saygı nedeniyle kimlikleri tamamen değiştirdim” (Budayıcıoğlu, 2016: 11; 2019: 18) şeklinde, yurt dışında benzer yayınları da örnekleyerek öne sürdüğü açıklaması göğüsleyebilir mi bilmem; onun romanlarından esinle kotarılan yapımlar bahsettiğimiz açılardan daha uzun süre tartışılacağa benziyor.
Bir başka eleştiri de Binnur Kaya’nın oyunculuğu bağlamında, psikiyatr hekimin duygularını, mimikleriyle hastasına yansıtacak derecede işine fazla karıştırması hususunda gündeme getiriliyor. Prof. Dr. Arif Verimli’nin de twitter hesabı üzerinden yönelttiği bu eleştiriyi Budayıcıoğlu’nun “Madalyonun İçi” kitabında “Ne zaman profesyonelleşeceksin?” ifadeleriyle özeleştiri olarak birden çok kez dile getirmiş olması bir tür cevap niteliği taşıyor.
Biraz da saatlerce oyalanıp haftalarca merak içerisinde bekletilen takipçilere özel tüyolar verelim…
Masumlar Apartmanı Gerçek Hikâyesi
Kaynakça
Budayıcıoğlu, Gülseren: Camdaki Kız, Doğan Kitap, İstanbul, 50. Baskı, Temmuz 2019.
_______: Günahın Üç Rengi/Madalyonun Öteki Yüzü, Remzi Kitabevi, İstanbul, 9. Basım, Mart 2016.
_______: Hayata Dön, Remzi Kitabevi, İstanbul, 19. Basım, Mayıs 2019.
_______: Kral Kaybederse, Remzi Kitabevi, İstanbul, 21. Basım, Kasım 2019.
_______: Madalyonun İçi, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1. Basım, Ağustos 2004.
Yorum Yazın
Yorum Ekleyin