1926 senesinde çıkarılan “Günün 24 Saate Taksimine Dair Kanun” maddesine 1984 senesinde yapılan ilâveye bağlı olarak; her yıl Ekim ayının son Pazar günü saatler bir saat geri alınıp kış saati uygulamasına geçiliyor; Mart ayının son Pazar günü ise bir saat ileri alınarak yaz saati uygulamasına geçiliyordu. 7 Eylül 2016 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının kararı üzerine bu kanunda değişiklik yapıldı. Değişikliğe göre, saatler artık geri alınmayacak, yani kış saati uygulamasına dönülmeyecek ve yaz saati uygulaması sene boyunca devam edecekti. Bu değişikliğe ilişkin Resmî Gazetede yayınlanmış olan karar aşağıda yer almaktadır.
Danıştay Yürütmeyi Durdurmuştu
Daha sonra farklı bir gelişme yaşandı ve Danıştay daha önce reddettiği karara yapılan itirazı görüşerek, 14 Eylül 2017 tarihinde yapılan değişikliğe bağlı yürütmenin durdurulması yönünde karar aldı. Kararın gerekçesinde, kanunun bakanlığa verdiği yetkinin, söz konusu süreyi sadece bir yıl uzatmayla sınırlı olduğu, sürekli hâle getirme yönünde bir tasarruf imkânı sunmadığı belirtildi. Bu gelişmenin sonucunda, -değişiklik yapılmadan önceki- kanun maddesinin geçerliği hükmü resmî gazetede yayınlandı. Danıştay’ın, yürütmenin durdurulmasına yönelik kararının 1. sayfasına buradan; 2. sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz. Kararın resmî gazetede yayınına dair görsel ise aşağıda yer almaktadır.
Bakanlık Kararname ile Devamını Sağladı
Bakanlık ise, kanunun kendisine tanıdığı yetkiye bağlı olarak talepte bulundu ve Bakanlar kurulu kararıyla yaz saati uygulamasının bir yıl daha devamı hükme bağlandı. 2017 Ekim ayı sonunda saatler geri alınmayarak, uygulamanın 2018 Ekim ayının sonuna kadar sürdürülmesi plânlandı.
Kış Saati Uygulamasına Dönülüp Saatleri Geri Alınacak mı?
Şimdilerde merak edilen husus ise, yürürlükte olan kanun maddesindeki “28 Ekim 2018 Pazar günü saat 04.00’dan itibaren saatlerin bir saat geri alınması” şeklindeki hükmün geçerli olup olmadığı hususu.
Kuvvetle Muhtemel Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi
Kanunun kararname ile eklenen 4. maddesine bakıldığında, kararı yürütecek olan kurumun bakanlık olduğu açıkça anlaşılıyor. Dolayısıyla bu kanun, kararnameye açık bir kanundur; ve bakanlığın talebi doğrultusunda çıkarılacak bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yaz saati uygulamasının devamı mümkün olabilecektir. Nitekim bakanlık kaynaklarıyla yapmış olduğumuz görüşmede de bu tahmin doğrulanmış, yaz saati uygulamasının sağladığı tasarruf verilerinin de beraberinde iletildiği bir talebin oluşturulduğu belirtilmiştir.
Netice
Netice olarak, 28 Ekim 2018 Pazar gününü 29 Ekim 2018 Pazartesi gününe bağlayan gece saatlerin bir saat geri alınması gibi bir durum söz konusu değildir; haber sitelerinin yaptığı ise, mevcut kanun maddesi üzerinden haber yazıp ilgili sayfalarının değişiklik gündeme gelmeden önce arama motorları tarafından indekslenmesini sağlamaya çalışmaktan ibarettir.
Yorum Yazın
Yorum Ekleyin